Cerneala LAMY – Partea 1

Distribuie acest articol !

Cuprins articol

Introducere

Este prima oara cand am ocazia sa testez intreaga gama standard de cerneluri a unui producator de instrumente de scris. In acest caz LAMY – Germania.

Gama standard include 6 culori, iar in acest articol va voi prezenta 3 nuante – albastru, albastru inchis si negru. In urmatorul articol va voi prezenta – rosu, verde si turcoaz.

Play Video

CARACTERISTICI UNICE - CERNEALA T52 LAMY

Cerneala in recipiente de sticla poarta numele de cod T52, in timp ce cartusele sunt desemnate cu codul T10. In cazul sticlei de cerneala am avut la dispozitie recipientul de 50 ml. LAMY are si o varianta de 30 ml cu codul T51.

Sticla de cerneala vine ambalata intr-o cutie de carton. Imi place designul simplu, perfect “industrial” si pragmatic pe care LAMY a ales sa il foloseasca pentru cerneala sa. Putem distinge clar marca producatorului pe ambalaj, vedem doua locuri in care se mentioneaza clar cantitatea de cerneala – capac si laterala si putem observa cu usurinta nuanta de culoare din recipient.

Desenul sticlei de pe ambalaj subliniaza designul original ales de producator pentru sticla cat si  una dintre proprietatile sale unice – respectiv prezenta unei role de hartie speciala, dedicata stergerii stiloului dupa umplere.

Atunci cand deschidem cutia de carton suntem intampinati de doua seturi de instructiuni : primul ne indica faptul ca sticla are o caracteristica aparte care permite alimentarea stiloului in cele mai bune conditii – respectiv o zona de colectare in partea de jos a recipientului din sticla; zona de colectare este aliniata cu capacul recipientului si permite “scufundarea” maxima a stiloului in cerneala disponibila; al doilea set de instructiuni ne indica prezenta hartiei de stergere a cernelii in partea de jos a recipientului.

Asa cum am mentionat mai sus – in imagini puteti observa forma aparte a recipientului de sticla folosit de LAMY cat si zona de colectare care este utila pentru umplerea fara probleme a stiloului dar si pentru momentul in care nivelul cernelii scade in compartimentul central al recipientului – forma zonei de colectare permitand colectarea cernelii in zona de jos si astfel suntem siguri ca vom folosi cantitatea de cerneala la maximum.

Suportul sticlei de cerneala este o forma de plastic ABS atasata de zona de colectare; ea contine rola de hartie care se poate folosi la stergerea stiloului dupa umplerea sa.

Asadar avem doua caracteristici unice la aceasta forma de sticla pe care LAMY le-a introdus si care fac viata mult mai usoara utilizatorilor de stilouri.

CARTUSELE LAMY T10

Fiecare culoare din linia standard de cerneala este disponibila si sub forma de cartus de cerneala. Ambalajul respecta designul impus de LAMY la fel ca si in cazul recipientului de sticla.

Putem astfel identifica cu usurinta marca producatorului, forma recipientului de cerneala, culoarea cernelii prin informatia prezenta pe ambalajul cartusului.

Cutiile de cartuse LAMY vin cu 5 cartuse lungi, format proprietar care pot fi folosite la toate stilourile LAMY care primesc cartuse, inclusiv dar nu numai –  LAMY Lx, Al Star, Safari etc. Capacitatea de cerneala este in jur de ~ 1.2 ml per cartus.

Producator

LAMY este un producator de instrumente de scris german.

C. Josef Lamy infiinteaza in anul 1930, in Heidelberg, Germania, compania care avea sa devina mai tarziu C. Josef Lamy GmbH.

Istoricul firmei este fascinant; puteti gasi mai multe detalii – aici.

Recomandat daca vreti sa intelegeti in detaliu evolutia in timp a companiei si a instrumentelor sale de scris.

Lamy se consacra ca si producator de nivel international o data cu lansarea in 1952 a modelului Lamy 27 si apoi in anul 1966 a modelului Lamy 2000.

Variante de culoare

Gama standard de cerneluri de la LAMY vine cu 6 nuante; cerneala este “prietenoasa” cu stilourile in sensul in care nu le pateaza sau le afecteaza in vreun fel. Cerneala nu este permanenta si nici rezistenta la apa. Bineinteles nu este recomandat sa lasati cerneala in stilou nefolosita pe o perioada foarte lunga; aceasta recomandare este valabila pentru toate tipurile de cerneala de la toti producatorii actuali, data fiind evaporarea in timp in interiorul stiloului. Aveti grija asadar de stilourile voastre!

CERNEALA LAMY - BLUE ("Albastru")

Prima culoare testata este LAMY “Blue” – albastru. Imi place aceasta nuanta de albastru; fluxul este unul bun spre umed. Penita folosita in mostra de scris a fost o penita LAMY – M (Medie). Stiloul folosit este LAMY Lx.

Mostra scris - penita M (medie)

Pentru a scoate mai bine in evidenta nuanta culorii am folosit pentru mostra de scris de mai jos celebra hartie Tomoe River; o hartie excelenta pentru scrisul cu stiloul cu caracteristici care o fac sa scoata in evidenta foarte bine culorile cernelurilor folosite. Ca si observatie luati in consideratie faptul ca atat aparatul de fotografiat cat si monitoarele calculatoarelor afiseaza in mod diferit nuanta fata de ceea ce percepe ochiul uman.

Nuanta aceasta este favorita mea; se comporta excelent asa cum puteti observa din imaginile de mai jos; bineinteles in functie de grosimea penitei nuanta iese si mai mult in evidenta.

CERNEALA LAMY - DARK BLUE ("Albastru inchis")

A doua nuanta testata este LAMY “Dark Blue” – albastru inchis.

Mostra scris - penita M (medie)

Am folosit pentru mostra de mai jos acelasi suport de hartie – Tomoe River. In general imi plac cernelurile din zona – “dark blue” sau “blue black” dar personal aceasta nuanta nu ma incanta in mod deosebit. Bineinteles aceasta este o evaluare subiectiva, bazata pe preferintele mele 🙂 ceea ce este si normal pana la urma; deci unora dintre voi s-ar putea sa le placa aceasta nuanta.

Din nou multiple imagini cu mostra de scris; la fel ca si in cazul  lui LAMY “Blue” nuanta se inchide la culoare in functie de penita folosita.

CERNEALA LAMY - black ("negru")

A treia nuanta si ultima din acest articol este LAMY “Black” – negru.

Mostra scris - penita M (medie)

Am folosit si in acest caz hartia Tomoe River; imi place nuanta acestui negru; fluxul de cerneala este unul umed dar potrivit atat pentru scris normal cat si pentru alte “activitati” – de exemplu desene, as spune eu.

Mai multe imagini cu mostra de scris si cu penitele testate puteti vedea mai jos.

Impresia Finala

O ultima nota : in fiecare an LAMY produce o nuanta de cerneala in editie limitata, de obicei combinata cu un stilou produs intr-o culoare aparte; daca aveti ocazia sa vedeti o astfel de nuanta si va place va recomand sa o luati cu incredere! In general la inceputul anului sunt anuntate acest culori – de exemplu pentru anul 2018 una dintre ele este LAMY “Vibrant Pink” !

Cernelurile LAMY au un raport pret / performanta foarte bun in opinia mea; cele 6 nuante din gama standard pot satisface toate cerintele utilizatorilor stilourilor cu cerneala. Calitatea producatorului german este cunoscuta deja la noi in Romania iar cernelurile LAMY sunt o buna “adaugire” la colectia oricarui pasionat!

Recomandat de Pen Mania!

De unde PUTETI CUMPARA ?

Cerneala T52 - BLUE

Cerneala T52 - DARK BLUE

Cerneala T52 - BLACK

Resurse si informatii

Recenzii Video

Distribuie acest articol !