De ce imi plac stilourile ?

Distribuie acest articol !

Cuprins articol

„Arta scrisului de mană ne stimulează controlul asupra mâinii, ne ajută să ne coordonăm privirea cu mișcarea degetelor.
Scrisul de mână exprimă sufletul nostru, stilul sau personalitatea”

Umberto Eco

Autor - Razvan

Iata ca a venit vremea unui articol dedicat motivelor pasiunii mele pentru stilouri si pentru scrisul de mana. Ce urmeaza sunt argumente personale, subiective despre un domeniu care ma pasioneaza si care mi-a adus si, sper eu, va continua sa-mi aduca multe bucurii dar si multa liniste si valoare, dincolo de tumultul vietii de zi cu zi.

Asadar nu trebuie sa fiti de acord cu mine si cu ceea ce voi scrie aici si astept cu nerabdarea comentarii legate de propria experienta si de felul in care voi, cititorii mei, vedeti si ganditi aceasta tema.

Definitia mea favorita a “pasiunii” este “inclinatie vie, insotita de placere pentru obiectul studiat sau pentru profesia exercitata” (sursa: dexonline.ro)

Asadar, o “inclinatie vie, insotita de placere” este caracterizarea pasiunii mele pentru stilouri si pentru scrisul de mana.

Pasiunea este „inclinatie vie, insotita de placere pentru obiectul studiat sau pentru profesia exercitata”

Sursa: DEX (dexonline.ro)

Pentru mine o coala alba de hartie si un stilou cu cerneala reprezinta o provocare, reprezinta factorul declansator al creativitatii personale ori de cate ori incep un nou proiect, am o problema de rezolvat sau ori de cate ori am nevoie sa filtrez “zgomotul” din jurul meu.

Coala alba si stiloul reprezinta calea pentru a gasi solutia si atunci cand le folosesc am certitudinea interioara ca voi gasi o solutie indiferent de complexitatea problemei aparute.

Tinand cont de toate acestea, vreau sa subliniez faptul ca nu sunt genul de persoana care respinge tehnologia sau care respinge utilitatea folosirii digitalului atunci cand acesta creaza un impact pozitiv asupra individului.

Opinia mea este ca atat digitalul (computer, tableta, telefon etc.) cat si analogul (hartia, stiloul, pixul, roller-ul, creionul etc.) joaca si pot juca impreuna un rol important si benefic in viata de zi cu zi, folosind echilibrul, moderatia si intelegand cat se poate de clar efectul lor asupra mintii umane.

Un jurnal zilnic scris de mana, cu stiloul poate imbunatati viata supusa stresului zilnic

Stiloul nu este un obiect de consum si nu este un instrument de scris oarecare pe care sa il folosesti temporar, la nevoie si apoi sa il arunci la gunoi. Stiloul pentru mine este un instrument menit sa fie refolosit ani si ani de-a randul, un instrument de scris destinat sa fie transmis generatiilor viitoare, un simbol al scrisului de mana.

Un stilou nu poate fi comparat cu un pix! Pix-ul a fost creat pentru a fi un obiect de consum, ieftin si rapid; atribute opuse celor detinute de un stilou cu cerneala.

Stiloul cu cerneala este invariabil legat de scrisul de mana si de impactul acestuia asupra creierului uman. Este dovedit stiintific, creierul nostru retine si prelucreaza mult mai bine informatia procesata prin scris de mana decat informatia procesata prin intermediul unui computer sau a unui instrument electronic gen tableta sau telefon inteligent. Pur si simplu, legatura intre mana umana si creier creaza o experienta aparte prin scrisul de mana, experienta care nu se regaseste in folosirea exclusiva a mijloacelor digitale.

Deseori, atunci cand intalnesc oameni care scriu numai de mana sau scriu foarte putin, folosind de obicei un pix ieftin, reactia lor comuna este perplexitatea in a intelege utilitatea si valoarea folosirii unui stilou. Reactia este de inteles dat fiind societatea in care traim astazi, dar nu o putem lua ca pe un dat firesc.

Un stilou bun permite sesiuni lungi de scris si ofera o senzatie deosebita a scrisului

Scrisul de mana provoaca mintea umana prin dificultatea de a-ti transpune gandurile in cuvinte scrise; mintea este fortata sa proceseze informatia la un alt nivel pentru a permite transferul gandurilor pe coala de hartie. Acest lucru duce la stimularea creativitatii, la gasirea de solutii pentru problemele aparute si, in final, la dezvoltarea noastra interna.

Din proprie experienta, simplul fapt de a tine un jurnal zilnic, scris de mana, fara veleitati literare si fara complicatii, poate ajuta la trecerea perioadelor de stres intens, perioade din ce in ce mai prezente in viata noastra de zi cu zi. Prin scrisul de mana, mintea este fortata sa incetineasca, sa retraiasca momentele si sa le interpreteze dintr-o perspectiva diferita, mult mai profunda decat momentul in timp real, ceea ce ajuta la procesarea emotiilor, la o intelegere interna a propriilor reactii si, de ce nu, la transformarea interna necesara fiecaruia pentru a face fata schimbarilor dese din viata noastra cotidiana.

Asadar care sunt motivele principale pentru care mie imi plac stilourile?

I. Penita

Mai precis spus, forma penitei si forma alimentatorului penitei. Penita este cea mai importanta componenta a oricarui stilou, atat din punct de vedere vizual, cat mai ales din punct de vedere functional; o penita buna duce la o experienta deosebita a scrisului cu stiloul.

Pilot Capless - "Copper" editie limitata

Exista tipuri diferite de penite pentru a acomoda toate tipurile de scris de mana, de la penitele extra-fine pentru un scris mic si rapid, la penitele B sau Italice pentru un scris mare, cu caracter, sau la penitele specializate cum sunt cele flexibile sau cele prelucrate in diverse moduri personalizate pe gustul utilizatorului. Fiecare penita aduce un plus de caracter si autenticitate scrisului si contribuie din plin la experienta scrisului cu stiloul.

II. Linia

Linia lasata de penita stiloului este clara, evidenta si pune in valoare culoarea cernelii folosite intr-un fel in care nici o mina de pix sau roller nu o poate face. Linia lasata de un stilou cu cerneala este “plina”, consistenta, fara intreruperi. Scrisul de mana cu stiloul va iesi intotdeauna in evidenta fata de scrisul cu pixul.

FPR Guru Penita Flexibila - Noodler's Ink Mandalay Maroon

Experienta este diferita, linia lasata de penita stiloului nu necesita efort din partea mea, penita pur si simplu scrie frumos, complet pe coala de hartie. O pagina scrisa cu stiloul are un caracter aparte, este personala si transmite un mesaj deosebit catre cel care o citeste.

III. Forma si design-ul

Exista astazi o varietate uriasa de stilouri de scris, de toate marimile si formele si pentru toate gusturile si toate buzunarele; mari, mici, de buzunar, de colectie, din materiale diferite si din toate culorile posibile.

Lamy AL Star

Forma – structura de baza a stiloului a ramas aceeasi – o penita, o sectiune de prindere, un capac si un corp cilindric sau de alta forma care contine sistemul cu alimentare cu cerneala.

Varietatea design-ului si consecventa formei sunt elementele care fac diferenta, in opinia mea, intre stiloul cu cerneala si pixul obisnuit.

Stiloul confera clasa utilizatorului sau, indiferent de pretul stiloului; aceasta clasa confera o senzatie deosebita fata de celalalte instrumente de scris si mai ales fata de pixuri.

IV. Cerneala

Cerneala poate fi considerata “arma secreta” a stiloului datorita variatiei infinite a culorilor disponibile dar si a diverselor tipuri de cerneala disponibila. Optiunile de alegere depasesc cu mult ceea ce lumea pix-urilor si a roller-lor ofera in acest moment.

Desen facut cu FPR Himalaya - penita M (medie)

Mecanismul de alimentare al stiloului ne permite sa schimbam rapid cerneala si ne permite sa experimentam cu usurinta diverse culori si cu ajutorul penitelor diverse tipuri de scris pentru situatii diferite.

Pentru mine personal, cerneala a facut posibila pasiunea pentru desen.

Datorita proprietatilor sale cerneala de stilou poate fi permanenta, rezistenta la apa sau poate fi temporara sau poate crea variatii de culori dupa ce se usuca pentru a crea efecte deosebite scrisului sau desenului cu stiloul cu penita.

Avem astfel libertatea de a alege culorile care ne plac si putem astfel sa ne exprimam creativitatea personala indiferent daca scriem de mana pentru un curs, pentru o intalnire de afaceri, sau pur si simplu, scriem o scrisoare sau personalizam o invitatie pentru un eveniment deosebit sau cream un desen pentru a ne relaxa dupa o zi tumultoasa.

Cerneala KWZ disponibila in 19 nuante, ofera o astfel de varietate de culori !

V. Senzatia scrisului

Dificil de descris in cuvinte, senzatia scrisului cu stiloul cu cerneala este o experienta aparte. Contactul penitei cu hartia genereaza o senzatie deosebita in mintea mea si simt cum gandurile mele sunt transpuse cu claritate pe hartie. Mintea este linistita si concentrata.

VI. Simbolismul

Eu personal cred ca simbolismul folosirii unui stilou este important pentru ca este legat de caracterul, aspiratiile si gandurile mele, iar acest lucru confera un caracter deosebit scrisului meu,  ceea ce constituie o diferenta importanta si un element aparte in viata de zi cu zi.

Stiloul PENMANIA - Novus

Voi ce motive aveti cand folositi stiloul sau de ce nu ati folosi stiloul pentru scrisul de mana ?

Impartaseste si cu altii...

Distribuie acest articol !