LAMY 2000

Distribuie acest articol !

Cuprins articol

Introdus pentru prima oara in 1966, Lamy 2000 este unul dintre cele mai longevive modele de stilouri de la Lamy si unul dintre cele mai reprezentative modele de design ale companiei germane.

lamy-2000-penmania32

Introducere

Lamy 2000 este “nava amiral” a liniei de stilouri “high-end” de la Lamy; un stilou recunoscut la nivel mondial pentru designul, constructia, consistenta si calitatea sa, specifica liniei Bauhaus / Braun.

La momentul lansarii sale Lamy 2000 aducea o combinatie unica pe piata stilourilor – combinatia perfecta intre componente din otel inoxidabil si componente din plastic rezistent; Lamy 2000 era singurul stilou de pe piata cu o clema, fabricata complet din otel inoxidabil.

lamy-2000-penmania33

Proiectat de catre designer-ul industrial Gerd A. Muller care activa in acel moment in cadrul firmei Braun Design, Lamy 2000 este un exemplu excelent al combinatiei dintre principiile Braun si Bauhaus.

Form follows design

Function alone determines form

Stiloul vine intr-o cutie simpla, spartana chiar, care nu lasa sa se vada vreo urma de extravaganta sau vreun design avangardist.

Interiorul cutiei este simplu si eficient, stiloul fiind asezat intr-o pozitie sigura, datorita constructiei interioara a cutiei sale.

lamy-2000-penmania9

Forma stiloului este una deosebita; practic nu exista diferenta intre sectiunea de prindere si restul corpului stiloului; totul este imbinat armonios dand impresia unei forme de “zepelin” sau a unui “submarin modern” ūüôā

lamy-2000-penmania11

Corpul stiloului este confectionat din “makrolon”; o combinatie extrem de rezistenta de plastic, prelucrata incat sa dea senzatia unui stilou confectionat din lemn si nu dintr-o astfel de “rasina” speciala.

lamy-2000-penmania70
Textura interesanta cu striatii fine a lui Lamy 2000, un finisaj de tipul “brushed metal” aplicat la un material pe baza de plastic – “makrolon”

Un lucru inedit in linia de stilouri de la Lamy, Lamy 2000 este dotat cu un mecanism integrat de alimentare cu cerneala, bazat pe un piston intern.

Datorita design-ului si felului in care este prelucrat materialul, capatul care asigura actionarea interna a pistonului se distinge cu greutate.

Sectiunea de prindere a stiloului este confectionata din otel solid, cu o textura mata cu striatii – “brushed metal” – menita sa impiedice alunecarea degetelor utilizatorului in timpul sesiunilor de scris.

lamy-2000-penmania17

Integrarea cu corpul stiloului a sectiunii de prindere este una deosebita.

lamy-2000-penmania18

Penita este confectionata din aur – 14K, suflata cu platina pentru a-i da un aspect argintiu. Penita in sine este acoperita partial de sectiunea de prindere, un alt aspect inedit de design al acestui model de stilou.

Modelul pe care il detin are o penita M (medie) iar penita pur si simplu aluneca pe hartie. Acesta este un stilou cu care poti scrie ore intregi fara sa iti oboseasca mana si chiar fara sa simti ca scrii cu un stilou.

Ergonomia sa este excelenta; greutatea este ideala chiar si atunci cand capacul este montat pe corpul stiloului.

lamy-2000-penmania45

Stiloul are o “fereastra” integrata pentru a observa nivelul de cerneala.

lamy-2000-penmania25

Senzatia materialului din care este confectionat stiloul este una placuta, nu am senzatia de artificial, ci senzatia de material natural, material “cald”, placut la atingere; “makrolon-ul” preia imediat caldura mainii si contribuie la confortul in utilizare pentru sesiuni lungi de scris.

Design-ul stiloului impresioneaza prin detalii interesante:

lamy-2000-penmania22
Denumirea producatorului apare pe laterala clemei de prindere

“Germany” apare inscriptionat pe interiorul clemei din otel solid.

lamy-2000-penmania24

Capul capacului este lucios.

lamy-2000-penmania23

Design-ul interesant al clemei de prindere; un alt lucru inedit clema de prindere are un arc implementat in partea superioara ceea ce ii permite sa fie miscata cu usurinta dar si sa se prinda in siguranta, atunci cand stiloul este pus, de exemplu in buzunarul de la camasa.
lamy-2000-penmania21

Partea opusa a corpului stiloului are implementata un cerc din otel, incastrat in corpul de “makrolon”.

lamy-2000-penmania69

Ca si marime – Lamy 2000 este un stilou potrivit, nici prea mare si nici prea “subtire”; mai jos o comparatie intre Lamy 2000, TWSBI 580 si Noodler’s Ink Ahab.

lamy-2000-penmania57

Producator

lamy-design-made-in-germanyLamy este un producator de instrumente de scris german.

Lamy 2000 este produs in Germania.

C. Josef Lamy infiinteaza in anul 1930, in Heidelberg, Germania, compania care avea sa devina mai tarziu C. Josef Lamy GmbH.

Istoricul firmei este fascinant; puteti gasi mai multe detalii ‚Äď aici.

Recomandat daca vreti sa intelegeti in detaliu evolutia in timp a companiei si a instrumentelor sale de scris.

Lamy se consacra ca si producator de nivel international o data cu lansarea in 1952 a modelului Lamy 27 si apoi in anul 1966 a modelului Lamy 2000.

Caracteristici

 • Material penita :¬†aur – 14K suflat cu platina
 • Producator penita :¬†Lamy
 • Marimi penita disponibile : EF (extra-fina),¬†F (fina), M (medie), B (mare), BB (extra mare) si modele de scris cursiv; mai multe detalii aici.
 • Cerneala :¬†mecanism integrat cu piston
 • Lungime cu capac : ¬† ¬†140 mm
 • Greutate :¬†27g cu cerneala; capac – 9g; corp stilou – 18g
 • Capacitate cerneala :¬†~1.5ml
 • Ergonomie scris : excelenta, cea mai buna din colectia mea pana in acest moment
 • Materiale corp stilou : rasina¬†plastic – “makrolon” si otel solid; mai multe detalii despre “makrolon” gasiti aici.
 • Altele : capacul se monteaza cu usurinta si este foarte sigur asezat; capacul are inclus mecanism de protectie impotriva uscarii cernelii; capacul nu se insurubeaza, se monteaza direct pe sectiunea de prindere, foarte sigur – capacul nu se misca o data pus pe corpul stiloului.

Variante de culoare

Probabil ca aici unii ar spune ca acesta este un punct slab pentru Lamy 2000.

Din punctul meu de vedere nu este un punct slab.

Stiloul este disponibil doar in 2 finisaje – cel prezentat aici din “makrolon” si un alt model confectionat complet din otel solid.

Culori de cerneala disponibile

Orice fel de cerneala compatibila cu un stilou. In cazul de fata eu folosesc Noodlers Ink – Bad Belted Kingfisher – un albastru inchis, o cerneala frumoasa, rezistenta la apa si permanenta.

lamy-2000-penmania49

Exemple de scris

Penita M – medie

lamy-2000-penmania36

Ergonomie foarte buna a scrisului !

PRO si CONTRA

OBS. Argumentele ‚ÄúPRO‚ÄĚ si ‚ÄúCONTRA‚ÄĚ sunt subiective si reflecta propria mea experienta si senzatia de folosire a stiloului; aceasta inseamna ca experienta voastra poate sa fie diferita de a mea deci nu luati cu titlul de obligatoriu, punctele de mai jos.

PRO

 • Design
 • Penita din aur este excelenta
 • Calitatea materialelor folosite
 • Capacitatea de cerneala
 • Mecanismul de alimentare cu cerneala pe baza de piston
 • Greutatea
 • Ergonomia scrisului

CONTRA

NIMIC

Impresia Finala

Deci luand in calcul caracteristicile lui Lamy 2000, experienta scrisului si pretul sau merita Lamy 2000?

Raspunsul este DA cu siguranta; desi necesita un efort financiar mai mare decat alte categorii de stilouri, Lamy 2000 este un stilou care va rezista cu brio utilizarii in timp si isi va pastra valoarea de-a lungul generatiilor.

Recomand cu caldura !

Vreau sa subliniez ca nu consider acest stilou un stilou de lux, din categoria Montblanc; acesta este un stilou “high-end”, solid construit, conceput pentru a fi folosit cu succes in fiecare zi.

De unde puteti cumpara ?

Stiloul LAMY 2000 este disponibil la precomanda prin PENMANIA.SHOP!

Daca va intereseaza ma puteti contacta aici: https://penmania.shop/contact/

Pretul stiloului pentru varianta din Makrolon: 780 RON

Galerie Imagini

Resurse si Informatii

Pagina Producatorului

http://www.lamy.com/eng/b2c/2000/001

Recenzii Video

Distribuie acest articol !