LAMY – ABC

Distribuie acest articol !

Cuprins articol

Introducere

Stiloul Lamy ABC face parte din categoria stilourilor scolare, dedicate familiarizarii copiilor cu scrisul cu stiloul. Din aceasta cauza avem o serie de caracteristici de design si functionalitate menite sa acomodeze acest scop. Am vazut insa ca acest stiloul este popular si cu adultii deci nu e neaparat obligatoriu sa fie folosit doar de catre copii 🙂

Designul sau este unic – acest lucru este clar ! Este disponibil numai in doua culori – albastru si rosu iar elementele din plastic – capacul si capatul corpului reflecta culoarea primara.

Ca si constructie avem un corp usor cu un invelis exterior din lemn de artar dar cu o structura interioara din plastic pentru ranforsare. Capacul este simplu din plastic ABS, fara clema de prindere cu o fanta centrala menita sa gazduiasca numele utilizatorului cu ajutorul stickerului care vine in pachetul stiloului. Cubul de pe corpul stiloului in cazul acestui instrument de scris nu are o functionalitate concreta, fiind doar un element de design si eventual de identificare mai usoara a stiloului. Am vazut ca in cazul creionului cu mina Lamy ABC – cubul actioneaza mecanismul de actionare a minei. Capacul are pe el imprimat numele producatorului. In cazul stiloului insa cubul impiedica montarea capacului pe corpul stiloului deci aici avem un punct mai putin placut mai ales daca copilul nostru are tendinta sa uite capacele de la carioci sau alte instrumente de scris. Cubul are si el suprafata pentru un sticker menit sa contina initialele copilului deci daca se rataceste ar trebui sa poata fi identificat cu usurinta.

Sectiunea de prindere are un diametru generos – ~ 11 mm si are prevazute acele fante speciale menite sa pozitioneze corect degetele utilizatorului. Plasticul sectiunii este mat si nu permite alunecarea degetelor; mai mult sectiunea este prevazuta cu o “buza” menita sa impiedice degetele sa ajunga pe penita Z50. Alimentatorul stiloului este cel clasic folosit de Lamy si alte stilouri populare gen Safari sau Al Star sau LX.Aceasta inseamna ca puteti inlocui penita cu orice alta marime de penita Z50 disponibila in oferta Lamy.

Stiloul poate functiona atat cu cartusele standard proprietar Lamy – Z10 cat si cu convertorul Z24 de la Lamy. In imaginile de mai jos puteti vedea intaritura de plastic solid a corpului cat si lungimea sectiunii menita sa securizeze fie convertorul, fie cartusul. Corpul exterior din lemn de artar este placut la atingere dar nu este lucios, are o textura placuta si nu incomodeaza cu nimic experienta scrisului.

Sunt disponibile doua tipuri de penite: penita A si penita LH; penita LH este menita celor care scriu cu stanga in timp ce penita A este menita sa fie penita pentru cei care scriu cu dreapta. In testele mele cu penita LH si in inspectia indeaproape a penitei cu lupa nu am observat diferente majore decat in prelucrarea varfului. Practic penita LH este prelucrata in asa fel incat sa permita unghiurile deosebite ale scrisului cu mana stanga; eu fiind dreptaci nu am putut sa o testez in timp real asa cum ar putea sa o testeze cineva care scrie cu mana stanga dar am observat ca penita accepta sa fie rotita mult peste unghiul acceptat de cea A si continua sa scrie in ciuda unghiului de rotire.

In rest conteaza mult si cerneala folosita dar si suportul de hartie; pentru cei care scriu cu stanga recomand o cerneala care se usuca rapid mai ales daca treceti cu mana peste ceea ce scrieti.

Lamy recomanda acest stilou pentru incepatori – asa cum puteti vedea din imaginea de mai sus. Cutia stiloului ofera informatii detaliate legate de caracteristicile stiloului, de tipul de cartuse care pot fi folosite cu stiloul, de stickerele disponibile pentru personalizarea cu numele utilizatorului plus instructiuni detaliate.

Producator

LAMY este un producator de instrumente de scris german.

LAMY ABC este produs in Germania.

C. Josef Lamy infiinteaza in anul 1930, in Heidelberg, Germania, compania care avea sa devina mai tarziu C. Josef Lamy GmbH.

Istoricul firmei este fascinant; puteti gasi mai multe detalii – aici.

Recomandat daca vreti sa intelegeti in detaliu evolutia in timp a companiei si a instrumentelor sale de scris.

Lamy se consacra ca si producator de nivel international o data cu lansarea in 1952 a modelului Lamy 27 si apoi in anul 1966 a modelului Lamy 2000.

Caracteristici

STILOU

PENITA

ERGONOMIE

Variante de culoare

Lamy ABC Albastru si rosu. Ambele disponibile cu penita A sau LH.

Culori de cerneala disponibile

Orice cerneala compatibila cu stilourile; in cazul meu am folosit cerneala KWZ Azure#5.

Exemple de scris

Asa cum puteti vedea din imaginea de mai jos – practic la nivel vizual nu exista diferente intre cele doua tipuri de penite; dar asa cum aratat in video-ul de mai sus, penita LH (“left handed”) este mult mai permisiva la unghiuri de rotatie mari fata de cea cu indicativul A.

Fluxul de cerneala este unul mediu pe o hartie Clairefontaine de 90g si ofera o experienta placuta scrisului; penitele isi fac treaba fara probleme.

PRO si CONTRA

OBS. Argumentele “PRO” si “CONTRA” sunt subiective si reflecta propria mea experienta si senzatia de folosire a stiloului; aceasta inseamna ca experienta voastra poate sa fie diferita de a mea deci nu luati cu titlul de obligatoriu, punctele de mai jos.

PRO

  • Caracteristicile speciale
  • Constructia solida
  • Penita Z50
  • Designul deosebit care atrage atentia

CONTRA

  • Capacul nu se poate monta pe corpul stiloului

Impresia Finala

Daca aveti un copil de varsta scolara si aveti nevoie de un stilou scolar – Lamy ABC poate fi o optiune excelenta. De asemenea daca sunteti adult care scrie cu stanga si doriti o penita mai ingaduitoare cu unghiul de scriere si apreciati designul stiloului, din nou Lamy ABC poate fi o optiune buna.

Recomandat de PenMania!

De unde puteti cumpara ?

PENMANIA.SHOP

Stiloul il puteti gasi aici: https://penmania.shop/shop/stilou-lamy-abc/

Pret: 80 lei cu 1 set de 5 cartuse LAMY inclus

Fiecare stilou este curatat si testat inainte de a fi livrat!

Galerie imagini

Resurse si informatii

Site-ul producatorului

https://www.lamy.com/eng/b2c/abc/009

Recenzii Video

Distribuie acest articol !