LAMY – Aion

Distribuie acest articol !

Cuprins articol

Introducere

Am sa incep simplu aceasta recenzie… In luna septembrie a acestui an LAMY Germania a lansat un nou model de stilou – LAMY aion.

Acum o saptamana l-am primit si eu pentru a-i face recenzia si pot sa va spun fara sa exagerez ca am ramas foarte impresionat de ce a reusit sa faca LAMY cu acest nou model de stilou.

Ce inseamna LAMY aion? Inseamna combinatia perfecta intre designul industrial minimalist si eleganta distinsa atinsa de LAMY cu modelul LAMY 2000! Totul cu o constructie completa din aluminiu, fara urma de plastic si cu un raport pret / performanta imbatabil pentru un astfel de stilou!

The LAMY aion attains a completely new level of quality in the Modern Writing sector. Each element of its seamless deep - drawn aluminium body lends a uniquely harmonious appearance to the range. The body and cap feature attractive brushed finishes which contrast the LAMY aion’s blasted grip as well as its glossy nib and polished clip. A silk-matt anodised coating in black or olive silver emphasizes the range’s a highquality finish, complemented by its spring - loaded clip with logo embossed on the side. The range’s fountain pen has a stainless steel nib with a new contour – an expressive element which blends in perfectly with the overall concept of the LAMY aion, designed by Jasper Morrison. The LAMY aion is also available as a ballpoint pen and roller ball pen.

Play Video

LAMY aion a fost conceput de designerul industrial Jasper Morrison, asa cum se mentioneaza pe site-ul dedicat LAMY aion:

Jasper Morrison is one of the most successful industry designers of the past several decades and a transverse thinker. Through his work, he strives to exemplify structurally unobtrusive, functional and responsible design.

Combinatia de modern si clasic imi place foarte mult la acest stilou; motto-ul ales de LAMY pentru acest stilou este de asemenea potrivit – “Simply Modern” cu forma corpului stiloului, care are elemente clasice de design care respecta principiul “Bauhaus” de simplitate si functionalitate dar si elemente de tehnologie si prelucrare specifice secolului XXI.

Finisajul mat de tipul “brushed metal” al corpului din aluminiu aduce o senzatie placuta si interesanta folosirii stiloului si un plus de rezistenta la uzura in timp. Asa cum am mentionat mai sus corpul este construit complet din aluminiu iar LAMY prin noi tehnici de design si productie a urmarit sa nu aiba componente de plastic in constructia corpului stiloului. Cu toate acestea greutatea stiloului este una optima pentru scrisul cu un stilou din metal – corpul in sine are 22 g iar capacul 13 g.

Culorile alese pentru acest model reflecta foarte bine ideea de design din spatele modelului LAMY aion si scot foarte frumos in evidenta caracteristicile acestui instrument de scris. Mie personal imi plac ambele variante.

Un alt lucru care m-a surprins in mod placut la acest stilou este ergonomia scrisului; detaliez despre acest lucru mai jos.

Versiunea - "Black" - Negru

Versiunea “black” este versiunea “stealth” a acestui stilou si versiunea care apropie cel mai mult aion-ul de Lamy 2000, versiunea din makrolon. Culoarea neagra obtinuta prin anodizare si textura mat-satinata din aluminiu ascund practic corpul stiloului si scot in evidenta clema de prindere si penita!

Aceasta versiunea este si preferata mea si consider eu, un excelent candidat pentru folosinta zilnica sau asa cum se spune in engleza un stilou excelent pentru “every day carry” (EDC).

Versiunea - "olivesilver" - argintiu

Va spun sincer ca nu ma asteptam sa-mi placa aceasta culoare! Dar – DA imi place si aceasta culoare argintie! Din nou obtinuta prin tehnica anodizarii, cu o textura mat-satinata a materialului din aluminiu, aceasta culoare scoate foarte bine in evidenta designul si caracteristicile de constructie din care reiese eleganta deosebita a acestui stilou.                

Componentele din metal ale stiloului sunt excelent produse, asa cum puteti observa din imaginile de mai jos. Imi place mult felul in care LAMY a inteles sa imbine sectiunea de prindere cu corpul stiloului. Asa cum se observa in imagini sectiunea de prindere are o textura diferita de cea a corpului, textura mai putin aspra dar care este in continuare mata pentru a permite degetelor utilizatorului sa alunece in timpul scrisului.

Forma sectiunii de prindere m-a intrigat de la bun inceput, de cand am putut vedea modelul in imaginile prezentate de LAMY. La o prima vedere am crezut ca ea seamana cu cea a lui Faber-Castell Loom dar in momentul in care l-am avut in mana am vazut clar o diferenta in cazul lui aion. Forma de con si diametrul ei  contribuie din plin la ergonomia excelenta a acestui model. Sectiunea are o lungime de 3.7 cm, un diametru la baza ei de 10 mm si un diametru maxim in punctul in care se insurubeaza pe corp de 14 mm. Aceasta inseamna ca utilizatorul stiloului poate sa il apuce confortabil din mai multe pozitii.

Penita stiloului “aion” este un alt element de noutate cu care LAMY a decis sa vina. Designul este unul nou si se potriveste foarte bine cu corpul stiloului. Alimentatorul este standard ca si cel folosit pe LAMY Safari sau AL Star / Lx; acest lucru inseamna ca daca se doreste penitele LAMY Z50 pot fi folosite fara probleme si cu acest stilou de generatie noua.

Capacul are gravate in aluminiu 3 semne, pozitionate sub clema de prindere. Clema de prindere din metal cromat are un mecanism cu arc care ii permite operarea foarte usoara si care ii va conferi o rezistenta indelungata. Designul clemei de prindere vine sa completeze perfect designul minimalist al stiloului este ea este cea care ii confera un caracter deosebit acestui model.

Asa cum puteti observa din imaginile de mai sus pe laterala clemei de prindere avem inscriptionata marca producatorului. Practic singurul loc vizibl marcat pe corpului stiloului in afara de penita. Din nou element de design minimalist.

Stiloul poate fi alimentat cu cartuse, standard proprietar LAMY cu o capacitate de ~1.2 ml sau cu un convertor de cerneala, tipul Z26 cu o capacitate de ~ 1 ml.

Producator

LAMY este un producator de instrumente de scris german.

LAMY aion este produs in Germania. Asa cum veti vedea din video-ul de mai jos stiloul a fost conceput de catre oameni si produs de catre roboti. Aceasta este imbinarea perfecta a tehnologiei secolului XXI cu o tehnologie veche de mii de ani, aceea a instrumentului de scris.

C. Josef Lamy infiinteaza in anul 1930, in Heidelberg, Germania, compania care avea sa devina mai tarziu C. Josef Lamy GmbH.

Istoricul firmei este fascinant; puteti gasi mai multe detalii – aici.

Recomandat daca vreti sa intelegeti in detaliu evolutia in timp a companiei si a instrumentelor sale de scris.

Lamy se consacra ca si producator de nivel international o data cu lansarea in 1952 a modelului Lamy 27 si apoi in anul 1966 a modelului Lamy 2000.

Caracteristici

STILOU

PENITA

ERGONOMIE

Variante de culoare

LAMY aion vine in doua variante principale de culoare; mai multe detalii puteti gasi aici.

"olivesilver" - argintiu

"BLACK" - NEGRU

Culori de cerneala disponibile

Orice cerneala compatabila cu stilourile; in cazul meu am folosit LAMY Blue si Diamine Sargasso Sea.

Exemple de scris

Cele doua examplare pe care le am au venit cu penita M (medie) si cu penita F (fina). Acestea sunt momentan marimile disponibile in Romania la acest moment.

PENITA M (medie)

Play Video

PENITA F (FINA)

Play Video

Peformanta penitelor este una buna ! Fluxul de cerneala este unul echilibrat dar inclina spre un flux de cerneala umed. Penita nu zgarie hartia, nu se “impotriveste” mainii utilizatorului si ofera o experienta placuta a scrisului.

Ergonomia scrisului este una excelenta ! Asa cum mentionam mai sus, nu ma asteptam sa fie asa de buna; sectiunea de prindere desi generoasa in diametru nu cauzeaza oboseala mainii; greutatea potrivita ajuta de asemenea foarte mult.

Senzatia scrisului cu acest stilou este una deosebita!

Eu personal simt ca scriu cu un toc de cerneala de pe vremuri, de dimensiuni generoase; simt cum corpul stiloului este dintr-o bucata continua de metal; foarte interesanta aceasta experienta si acest lucru ma face sa folosesc “aion-ul” zilnic. Lungimea corpului nu face necesara montarea capacului dar daca se doreste acest lucru, capacul se poate monta in siguranta pe corp.

PRO si CONTRA

OBS. Argumentele “PRO” si “CONTRA” sunt subiective si reflecta propria mea experienta si senzatia de folosire a stiloului; aceasta inseamna ca experienta voastra poate sa fie diferita de a mea deci nu luati cu titlul de obligatoriu, punctele de mai jos.

PRO

  • Designul industrial minimalist
  • Textura materialului din aluminiu
  • Robustetea constructiei
  • Greutatea optima pentru un astfel de stilou
  • Sectiunea de prindere
  • Penita
  • Raportul pret / performanta

CONTRA

NIMIC

Impresia Finala

Asadar daca ma intrebati daca acest stilou merita sa faca parte din colectia voastra?! Raspunsul este cu siguranta un DA hotarat!

LAMY a reusit sa aduca iubitorilor de stilouri un model nou care combina cu succes tehnologia de productie inovativa cu designul industrial minimalistic si cu eleganta specifica LAMY instaurata in anii ’60 o data cu lansarea modelului LAMY 2000.

Imi place mult acest stilou; a devenit parte din colectia personala de stilouri (varianta neagra) si il folosesc zilnic; robustetea lui si felul in care se simte in mana ma duc cu gandul la un instrument de scris care va rezista in timp fara probleme!

Recomandat de PENMANIA !

De unde PUTETI CUMPARA ?

Shop-ul PENMANIA.SHOP: https://penmania.shop/contact/

Galerie imagini

Resurse si informatii

Site-ul producatorului

Recenzii Video

Distribuie acest articol !