LAMY – AL Star

Distribuie acest articol !

Cuprins articol

Introducere

Lamy AL Star se incadreaza din punctul meu de vedere in categoria stilourilor – “must have”. Lansat in 1997 – AL Star este varianta moderna din aluminiu al celebrului Lamy Safari.

In colectia mea personala – detin doua modele – editia limitata 2015 – “copper orange” si editia limitata LX 2016 – “ruthenium”.

Lamy Al Star a fost lansat pentru a oferi celor care doreau un design mai sofisticat decat Lamy Safari, bazat pe materiale noi, moderne care ii ofera un aspect “high tech” dar care pastreaza aceleasi caracteristici care au transformat Safari in stiloul ultrapopular de la Lamy.

Lamy are o politica interesanta vizavi de culorile Al Star disponibile; exista un set de culori standard care se fabrica regulat si exista un set de culori limitate – cate una pe an care se fabrica pe durata unui an calendaristic. Aceeasi abordare o gasim si la Lamy Safari dar acolo avem o varietate mult mai mare a culorilor de baza disponibile.

In acest moment unul dintre stilouri – LXul are o penita M (medie) cu designul specific gamei LX iar celalalt are o penita F (fina) in varianta simpla, neagra. Ambele penite scriu excelent.

Materialele sunt excelente; capacul si corpul stiloului sunt confectionate din aluminiu vopsit prin anodizare. Sectiunea de prindere este din plastic solid transparent si are aceeasi forma ergonomica prezenta si la modelul Safari. Stiloul vine standard doar cu un cartus format lung – format proprietar Lamy; convertorul este disponibil separat.

Forma ergonomica a sectiunii de prindere, obliga utilizatorul sa tina degetele intr-o pozitie fixa, optima pentru scrisul cu stiloul. Este insa posibil si din ce am vazut pe Internet, ca acest lucru sa nu convina unor oameni care nu sunt obisnuiti cu acest fel de prindere; pe mine personal nu ma deranjeaza.

Clema de prindere este perfect functionala si este confectionata din alama cromata.

La fel ca si in cazul lui Lamy Safari, Al Star are prevazut in corpul stiloului o “fereastra” care permite verificarea nivelului de cerneala – fie din convertor, fie din cartus.

Sectiunea de prindere este confectionata din plastic ABS, transparent si permite vizualizarea alimentatorului intern.

Producator

Lamy este un producator de instrumente de scris german.

Lamy Al Star este produs in Germania. Modelul a fost lansat in 1997; mai multe detalii puteti gasi pe pagina dedicata – aici.

C. Josef Lamy infiinteaza in anul 1930, in Heidelberg, Germania, compania care avea sa devina mai tarziu C. Josef Lamy GmbH.

Istoricul firmei este fascinant; puteti gasi mai multe detalii – aici.

Recomandat daca vreti sa intelegeti in detaliu evolutia in timp a companiei si a instrumentelor sale de scris.

Lamy se consacra ca si producator de nivel international o data cu lansarea in 1952 a modelului Lamy 27 si apoi in anul 1966 a modelului Lamy 2000.

Caracteristici

Otel, numarul 5

Design simplu, marimea penitei si logo-ul Lamy.

In functie de culoarea modelului penita poate fi argintie sau vopsita in negru.

Lamy, Germania

Penita are codul Z50

 • EF – extra fina
 • F – fina
 • M – medie
 • B – mare
 • Italic 1.1
 • Italic 1.5
 • Italic 1.9

Aluminiu vopsit prin anodizare pentru corp si capac, plastic ABS transparent pentru sectiunea de prindere.

Clema de prindere este confectionata din alama cromata.

Total: 22g

Capac: 12g

Corp: 10g

Cu capac: 139mm

Fara capac: 130mm

Convertor proprietar Lamy – cod Z24 sau cod Z28

Cartuse lungi – format proprietar Lamy – cod T10

Convertor : ~ 1 ml

Cartus :  ~ 1.5 ml

 

Foarte buna

Sectiunea de prindere are o forma ergonomica speciala.

Diametrul aproximativ al sectiunii de prindere: 10 mm

Sistem de protectie impotriva uscarii cernelii integrat in capacul stiloului; dar nu recomand sa il lasati mai mult de 2 saptamani nefolosit; verificati nivelul cernelii daca folositi convertor.

Stiloul se poate folosi cu sau fara capac; greutatea mica il face potrivit pentru sesiuni lungi de scris; desi este confectionat din aluminiu usor este un stilou solid deci se preteaza la folosinta zilnica.

Variante de culoare

Multiple variante de culori.

Ma puteti contacta aici: https://penmania.shop/contact/

Observatie:  cateva cuvinte despre felul in care Lamy procedeaza vizavi de culorile disponibile pentru AL Star. Exista culori standard pe care producatorul le are tot timpul pe stoc si exista culori – “editie limitata” care sunt produse pentru fiecare an; de exemplul anul acesta culoarea “editie limitata” este “Pacific Blue“; in 2015 culoarea “editie limitata” a fost “Copper Orange” varianta pe care o detin etc.

Culori de cerneala disponibile

Orice fel de cerneala compatibila cu stilouri. In cazul meu am folosit Diamine – Sargasso Sea.

Exemple de scris

Mostra de scris a fost creata cu exemplarul Lamy AL Star LX – penita M (medie).

Fluxul de cerneala este unul mediu – nici prea umed si nici prea uscat; perfect pentru sesiunile de scris zilnice.

Stiloul se poate folosi fara probleme fara capac; desi capacul se poate monta pe partea superioara a stiloului fara probleme, lungimea creste prea mult. Chiar si cu capacul pus echilibrul stiloului nu este afectat. Sectiunea de prindere are forma ergonomica mentionata mai devreme, menita sa tina degetele utilizatorului intr-o pozitie de scris corecta.

PRO si CONTRA

OBS. Argumentele “PRO” si “CONTRA” sunt subiective si reflecta propria mea experienta si senzatia de folosire a stiloului; aceasta inseamna ca experienta voastra poate sa fie diferita de a mea deci nu luati cu titlul de obligatoriu, punctele de mai jos.

PRO

 • Calitatea constructiei
 • Greutatea mica
 • Varietatea culorilor
 • Robustetea
 • Design-ul industrial modern
 • Usurinta cu care se pot schimba penitele

CONTRA

 • Stiloul nu vine cu un convertor de cerneala; acesta este un inconvenient mai ales la varianta LX unde se plateste mai mult.
 • Inconsistenta calitatii penitelor; desi Lamy testeaza penitele in fabrica – ele sunt testate automat si nu de catre oameni; exista situatii in care o penita M scrie ca un F si invers; penitele se pot schimba si se pot achizitiona separat marimi diferite.

Impresia Finala

Daca nu va incomodeaza sectiunea de prindere ergonomica, Lamy AL Star este un “must have” pentru orice impatimit al stilourilor; este un pas inainte fata de Safari datorita constructiei de aluminiu dar pastreaza elementele care au facut din Lamy Safari unul dintre cele mai populare stilouri din lume.

Ce imi place mie? Design-ul, greutatea mica, robustetea si penitele atunci cand scriu bine; consider ca este un stilou “cal de povara” si poate face fata fara probleme folosintei zilnice.

Pentru cei care nu doresc sa foloseasca convertorul, cartusele Lamy au o capacitate generoasa si sunt disponibile in stoc suficient si in tara noastra.

Recomandat de Pen Mania!

De unde PUTETI CUMPARA?

PENMANIA.SHOP

Varianta “bronz” la pachet cu cerneala dedicata in sticla de 50 ml  ! 

Pret pachet “bronz””: 170 RON

https://penmania.shop/shop/lamy-al-star-bronz/

Varianta “Ocean Blue” si “Black Purple” aici:

https://penmania.shop/shop/stilou-lamy-al-star/

Pret: 150 RON

Galerie imagini

Resurse si informatii

Recenzii Video

Distribuie acest articol !