LAMY – JOY

Distribuie acest articol !

Cuprins articol

Introducere

Lamy JOY este un instrument de scris deosebit. El face parte din categoria stilourilor concepute pentru caligrafie, respectiv pentru imbunatatirea scrisului de mana, asa cum se mentioneaza in instructiunile setului de caligrafie.

Design-ul sau este unul deosebit, fiind conceput sa arate ca un toc de cerneala clasic dar cu atributele unui instrument de scris modern – penita excelenta, convertor cu cerneala sau cartus etc.

Va marturisesc sincer ca initial nu eram convins de utilitatea acestui stilou; desi stiam de el nu eram sigur ca designul sau aduce plus valoare fata de un Lamy SAFARI folosit cu o penita italica Z50. Dupa aproape 3 saptamani de folosire va pot spune ca sunt acum convins de utilitatea designului sau, respectiv de utilitatea lungimii sale si il apreciez indeajuns pentru a decide sa pastrez unul dintre cele 3 exemplare primite pentru aceasta recenzie in colectia personala. Eu personal il folosesc cel mai mult in desenele mele, penita italica de 1.1mm fiind favorita mea.

Forma corpului, respectiv varful alungit ofera o senzatie vizuala deosebita, asa cum am mentionat mai sus – o forma de toc clasic.

Lamy JOY este disponibil in 2 culori si 3 finisaje. JOY alb este o editie limitata 2018 si il poti inca gasi pe stocuri, deci daca va place aceasta culoare profitati de ocazie!

Exista diferente de design subtile intre cele 3 variante primite pentru testare. Finisajele includ plastic ABS cu aspect lucios – pentru varianta alba si neagra – dar si un aspect mat pentru varianta neagra. Aceasta din urma este si favorita mea datorita senzatiei de “plastic cauciucat” pe care ti-o da finisajul plasticului folosit de Lamy la acest stilou.

Corpul stiloului are integrata “fereastra” clasica de urmarire a nivelului cernelii, un amanunt important care contribuie la experienta utilizarii.

Capacul stiloului are designul clasic folosit de producatorul german la stiloul Safari sau stiloul Al Star. “Podoaba” capacului prezinta diferente subtile de design pentru fiecare dintre cele 3 variante asa cum puteti observa din imaginile de mai jos. Acelasi lucru este valabil si pentru clema de prindere care are culori diferite.

Numele producatorului si tara de origine sunt gravate pe corpul stiloului; fiecare corp de stilou are in varf o insertie de culoare diferita menita sa contribuie la designul vizual al instrumentului de scris.

Sectiunea de prindere prezinta fatetele clasice, asezate ergonomic pentru a ghida degetele utilizatorului in pozitia corecta de folosire. Pentru cei carora nu le plac aceste fatete, stiloul poate fi folosit confortabil tinandu-l de inelul de plastic care separa sectiunea de corp; lungime corpului fata acest lucru posibil fara dificultate.

Penita italica de 3 tipuri / marimi : 1.1 mm, 1.5 mm si 1.9 mm este bine prelucrata si vine montata pe acelasi alimentator – Z50 – folosit si la Lamy Safari si Al Star. Aceasta inseamna ca la nevoie sau in functie de preferintele personale puteti inlocui penita italica cu oricare dintre penitele standard Lamy Z50.

Stiloul JOY este disponibil si separat cu fiecare dintre cele 3 penite si vine standard cu un cartus cu cerneala. Stiloul accepta convertorul cu cerneala Lamy Z28 si il puteti folosi cu orice cerneala compatibila cu stilourile.

De asemenea Lamy ofera seturi de caligrafie complete bazate pe stiloul JOY; fiecare set vine cu 3 sectiuni si 3 marimi de penita, corpul stiloului si capacul, o cutie cu 5 cartuse T10 si 2 capace simple care poti fi folosite pentru sectiunile care nu sunt folosite dar la care ati atasat cartuse cu cerneala. Acest set poate fi solutia ideala daca doriti sa scrieti caligrafic si doriti toate penitele italice de la Lamy sau pur si simplu daca doriti sa faceti un cadou deosebit unei persoane pasionate de scrisul de mana si nu numai.

Producator

LAMY este un producator de instrumente de scris german.

LAMY JOY este produs in Germania.

C. Josef Lamy infiinteaza in anul 1930, in Heidelberg, Germania, compania care avea sa devina mai tarziu C. Josef Lamy GmbH.

Istoricul firmei este fascinant; puteti gasi mai multe detalii – aici.

Recomandat daca vreti sa intelegeti in detaliu evolutia in timp a companiei si a instrumentelor sale de scris.

Lamy se consacra ca si producator de nivel international o data cu lansarea in 1952 a modelului Lamy 27 si apoi in anul 1966 a modelului Lamy 2000.

Caracteristici

STILOU

PENITA

ERGONOMIE

Variante de culoare

Sunt disponibile 3 finisaje si  2 culori :

  • Alb – Plastic ABS lucios
  • Negru – Plastic ABS lucios
  • Negru AL – Plastic ABS mat

Culori de cerneala disponibile

Orice cerneala compatibila cu stiloul cu cerneala; in cazul meu am folosit Noodler’s Ink – Heart of Darkness.

Exemple de scris

Am testat toate cele 3 marimi de penita disponibile standard cu stiloul Lamy JOY – penita de 1.1 mm, 1.5 mm si 1.9 mm. Asa cum am mentionat si in introducere, stiloul este compatibil cu toate penitele Z50 de la Lamy deci puteti folosi si alte marimi daca nu va doriti o penita italica.

Penita italica 1.1

Penita de 1.1 mm este favorita mea; o folosesc atat pentru scris – cand vreau sa subliniez ceva important – dar mai ales pentru desenele mele. Penita este prelucrata foarte bine, nu zgarie hartia si ofera o experienta a scrisului excelenta.

Penita italica 1.5

Penita de 1.5 mm poate fi un bun compromis intre penita de 1.1 si penita de 1.9, mai ales daca doriti sa creati efecte deosebite pentru mesaje gen “La Multi Ani” etc. Poate fi folosita si la desene pentru a obtine o linie mai lata. Experienta scrisului este buna cu aceasta penita.

Penita italica 1.9

Penita de 1.9 mm este cea mai lata penita din trusa Lamy JOY; aceasta penita poate fi folosita pentru a crea mesaje scurte de text cu un efect deosebit dar nu este practica pentru scrisul zilnic. Spre deosebire de penitele de 1.1 si 1.5, simti mult mai mult hartia atunci cand scrii cu ea datorita latimii mai mari.

PRO si CONTRA

OBS. Argumentele “PRO” si “CONTRA” sunt subiective si reflecta propria mea experienta si senzatia de folosire a stiloului; aceasta inseamna ca experienta voastra poate sa fie diferita de a mea deci nu luati cu titlul de obligatoriu, punctele de mai jos.

PRO

  • Designul de toc
  • Material de calitate
  • Penita italica
  • Greutatea mica
  • Ergonomia

CONTRA

  • Nimic

Impresia Finala

Lamy JOY si-a gasit un loc aparte in trusa mea de stilouri pentru desen. Penita de 1.1 poate fi folosita si pentru scrisul zilnic pentru a obtine un efect deosebit al scrisului de mana.

Daca va doriti un stilou cu o penita italica pentru a exersa caligrafia sau dar pentru a adauga caracter scrisului vostru de mana, Lamy JOY poate fi o varianta excelenta!

Recomandat de PenMania!

De unde am cumparat ?

Shop-ul online PENMANIA.SHOP :  https://penmania.shop/

Galerie imagini

Resurse si informatii

Site-ul producatorului

https://www.lamy.com/eng/b2c/joy/015

Recenzii Video

Distribuie acest articol !