LAMY – Nexx

Distribuie acest articol !

Cuprins articol

Introducere

Stiloul LAMY Nexx este un model de stilou mai putin cunoscut la noi in Romania. Am avut ocazia sa il testez si sa il studiez cu atentie si cred ca reprezinta o alternativa excelenta la stiloul LAMY Safari pentru cei care nu se pot acomoda cu sectiunea acestuia.

Stiloul LAMY Nexx a fost creat de la bun inceput pe baza unui design modern, aparte care sparge paradigma clasica a designului clasic de stilou. LAMY produce doua tipuri de Nexx – Nexx M (metal) disponibil in doua culori “opal green” si “antracit” si modelul standard Nexx – disponibil in multiple culori, respectiv albastru, rosu, roz, verde si o culoare limitata pentru 2018 – violet. Diferentele dintre cele doua se limiteaza la designul si structura capacului. Astfel la Nexx M – clema de prindere pe langa design-ul diferit este confectionata din aluminiu in timp ce la modelul Nexx clasic ea este confectionat din plastic normal.

Modelul Nexx M este favoritul meu, respectiv culoarea “verde opal”. In imaginile de mai sus putem observa caracteristicile interesante ale designului folosit de LAMY pentru acest stilou. Corpul stiloului are o forma “triunghiulara” in timp ce capacul este cilindric. Corpul este confectionat din aluminiu usor, vopsit prin anodizare cu aspect mat, argintiu iar capacul este confectionat din plastic ABS. Clema de prindere cu numele producatorului in cazul acestui model este confectionata tot din aluminiu si este perfect functionala.

Capacul se smulge de pe sectiunea de prindere; datorita sistemului intern al capacului si datorita formei sectiunii de prindere, capacul se monteaza in siguranta si nu se misca pe corpul stiloului doar daca este fortat. Capacul se poate monta in siguranta pe corpul stiloului si nu cade cu usurinta. Greutatea sa este mica chiar si in cazul modelului Nexx M si nu cauzeaza probleme de echilibru si de oboseala a mainii in timpul sesiunilor de scris.

Sectiunea de prindere este un alt element care distinge acest model de stilou fata de Lamy Safari. Materialul din care este confectionata sectiunea este plastic – cauciucat si ofera astfel o “priza” excelenta a degetelor utilizatorului. Sectiunea  este modelata la fel ca si cea de pe Safari cu fante speciale pentru degete. Spre deosebire insa de Safari avem 3 fante si nu 2 – doua pe laterala si una pe partea de jos a sectiunii; diametrul sectiunii este si el mai mare la Nexx ~ 12 mm fata de ~ 10 mm la Safari.

Aceste caracteristici il fac pe LAMY Nexx sa fie o buna alternativa la Safari pentru cei care nu agreeaza sectiunea mai subtire si fantele ergonomice mult mai pronuntate ale acestuia din urma.  Materialul cauciucat contribuie de asemenea la imbunatatirii experientiei folosirii acestui stilou; marginile fantelor sunt mai rotunjite, mai atenuate si ajuta astfel utilizatorul mai ales in sesiunile lungi de scris.

Capacul este construit solid din plastic ABS; din cercetarea mea de pe Internet nu am gasit plangeri legate de crapaturi pentru acest tip de stilou. Corpul din aluminiu usor este intarit pe interior cu o constructie din plastic ABS. Aceste caracteristici fac din LAMY Nexx un candidat excelent pentru stilou de folosinta zilnica, atat pentru cei tineri cat si pentru adultii care prefera acest tip de design.

Restul componentelor stiloului sunt similare cu cele de pe LAMY Safari sau Al Star. Avem un convertor proprietar LAMY – Z28 sau putem folosi cartusul proprietar LAMY – T10 cu care vine in pachet stiloul.

Penita folosita si in acest caz este celebra Z50. Ea numai are nevoie de introducere! Puteti citi mai multe detalii despre ea si puteti viziona video-uri cu mostre de scris in articolul dedicat – aici.

Producator

LAMY este un producator de instrumente de scris german.

LAMY Nexx este produs in Germania. Asa cum veti vedea din video-ul de mai jos stiloul a fost conceput de catre oameni si produs de catre roboti. Aceasta este imbinarea perfecta a tehnologiei secolului XXI cu o tehnologie veche de mii de ani, aceea a instrumentului de scris.

C. Josef Lamy infiinteaza in anul 1930, in Heidelberg, Germania, compania care avea sa devina mai tarziu C. Josef Lamy GmbH.

Istoricul firmei este fascinant; puteti gasi mai multe detalii – aici.

Recomandat daca vreti sa intelegeti in detaliu evolutia in timp a companiei si a instrumentelor sale de scris.

Lamy se consacra ca si producator de nivel international o data cu lansarea in 1952 a modelului Lamy 27 si apoi in anul 1966 a modelului Lamy 2000.

Caracteristici

STILOU

PENITA

ERGONOMIE

Variante de culoare

Sunt disponibile multiple culori – amanunte aici.

Pentru aceasta recenzie eu am primit urmatoarele culori:

  • “Antracit” – Nexx M
  • “Verde Opal” – Nexx M
  • Rosu
  • Verde
  • Roz

Culori de cerneala disponibile

Orice fel de cerneala compatibila cu stiloul cu cerneala. In cazul meu am folosit cerneala KWZ – Azure#5.

Exemple de scris

Mostra de scris este realizata cu o penita LAMY Z50 de marime Medie (M). Hartia este Rhodia PAD – 80g.

Penita este prelucrata excelent direct din fabrica! Recomandarea mea inainte de a umple stiloul cu cerneala este sa aveti grija sa il clatiti in apa calduta pentru ca producatorul il testeaza in timp real si apoi numai curata penita de cerneala de test. Fluxul este unul echilibrat, penita nu are probleme de pornire si nu zgarie foaia de hartie. Fiind sistemul standard Z50 poate fi inlocuita cu usurinta cu oricare dintre celalalte marimi disponibile!

PRO si CONTRA

OBS. Argumentele “PRO” si “CONTRA” sunt subiective si reflecta propria mea experienta si senzatia de folosire a stiloului; aceasta inseamna ca experienta voastra poate sa fie diferita de a mea deci nu luati cu titlul de obligatoriu, punctele de mai jos.

PRO

  • Constructia solida
  • Designul “triunghiular”
  • Greutatea mica
  • Penita Z50
  • Sectiunea egonomica din material cauciucat

CONTRA

Nimic.

Impresia Finala

Asadar merita LAMY Nexx? Eu spun ca da!

De altfel imi place asa de mult incat am decis sa opresc modelul “opal verde”. Cred ca este o buna alternativa la Safari daca nu va place sectiunea acestuia, iar preturile sunt practic la fel pentru Nexx-ul standard in timp ce pentru cel M (metalic) avem o diferenta in plus fata de Safari. Sa nu uitam designul corpului si materialul din aluminiu comparat cu plasticul ABS folosit de Safari.

Recomandat de Pen Mania!

De unde PUTETI CUMPARA ?

Shop-ul online PENMANIA.SHOP : https://penmania.shop/

Resurse si informatii

Site-ul producatorului

Recenzii Video

Distribuie acest articol !