LAMY – Penita Z50

Distribuie acest articol !

Cuprins articol

Introducere

Lamy are un avantaj major fata de alti producatori de stilouri atunci cand vine vorba de penitele disponibile si usurinta cu care acestea se pot schimba. Penita Lamy Z50 este folosita la majoritatea stilourilor produse de Lamy si este disponibila in multiple marimi ceea ce face posibila experimentarea mai multor stiluri de scris folosind doar un singur stilou Lamy.

Un alt avantaj major al penitei Lamy Z50 este usurinta cu care aceasta se poate schimba pe corpul stiloului chiar si atunci cand acesta este plin cu cerneala. Asa cum puteti vedea din video-ul de mai jos procesul de inlocuire este extrem de simplu si rapid.

Folosind asadar o bucata mica de banda adeziva, lipiti partea superioara a penitei, langa sectiunea de prindere si trageti usor de banda inspre exterior cu mana dreapta in timp ce cu mana stanga tineti stiloul de sectiunea de prindere. Aveti grija sa nu aplicati forta asupra penitei; puteti sa o deformati si astfel sa afectati modul in care va scrie pe hartie.

Atunci cand inlocuiti pentru prima oara o penita Z50 si mai ales atunci cand stiloul este plin cu cerneala este posibil ca penita sa iasa din prima incercare; daca se intampla asa, reaplicati banda din nou pe penita si apoi trageti de ea cu mana cu o forta moderata. Nu incercati sa trageti penita direct cu mana! Puteti face asta numai daca ati reusit deja sa scoateti penita si nu va recomand sa o faceti cu stiloul plin de cerneala daca doriti sa va murdariti pe degete.

Alimentatorul este construit special pentru forma penitei si permite alunecare ei intr-o pozitie fixa, sigura cu relativa usurinta.

Penita F (Fina)

Penita F (fina) este cea mai mica marime din colectia mea de penite Z50; linia este subtire dar este specific standardului european. Penita F poate fi potrivita pentru cei care au un scris mai mic si sunt obisnuiti sa foloseasca un spatiu redus pe foaia de hartie.

Exemple de scris

Fluxul de cerneala este unul bun, echilibrat; nici prea umed si nici prea uscat. Asa cum puteti vedea din imagini si din video-ul de mai sus exista o diferenta foarte mica intre linia lasata de penita F si linia lasata de penita M de mai jos; aceasta se datoreaza inconsistentei penitelor Lamy care apare mai ales in cazul marimilor M si F.

Penita M (Medie)

Penita M (medie) este favorita mea din gama de penite Z50. 90% din stilourile din colectia personala au penite M. In general penitele M de la Lamy se comporta ireprosabil, mai ales cele nevopsite ca aceasta de mai jos; am avut probleme cu doua penita M vopsite in negru, deci experienta poate fluctua si in acest caz. Recomandata celor care au un scris de “marime medie” si care prefera un punct de mijloc intre F si B.

Exemple de scris

Fluxul de cerneala este unul excelent; nu exista senzatie de zgariere a hartiei si penita isi face treaba foarte bine fara a avea probleme. O penita de zi cu zi excelenta!

Penita B (Mare)

Penita B (mare) lasa o linie groasa, generoasa de cerneala. Este potrivita pentru cei care un scris mare si care prefera sa foloseasca mult spatiu pe coala de hartie. Penita este foarte buna si bineinteles nu zgarie hartia.

Exemple de scris

Fluxul de cerneala este unul generos; penita reuseste sa faca fata cu brio sesiunilor lungi de scris; nu are probleme de pornire sau probleme de intrerupere a liniei pe coala de hartie.

Penita 1.1 Italic

Penitele Italic sunt penite aparte. Spre deosebire de marimile standard – F, M si B, penitele Italic sunt mult mai late in varful penitei si nu au materialul aditional de protectie impotriva tocirii. Aceasta inseamna ca aceste penite sunt capabile sa traseze pe verticala o linie groasa si o linie subtire pe orizontala. Scrisul caligrafic este asadar posibil datorita acestor caracteristici.

Exemple de scris

Fluxul de cerneala este echilibrat. Nu exista senzatia de zgariere dar simti atunci cand scrii pe hartie; pentia neavand varful aditional si fiind mult mai lata decat marimile standard la 1.1 mm lasa in urma un scris caligrafic frumos si poate fi folosita fara probleme si la scrisul zilnic.

Penita 1.5 Italic

La fel ca si penita de 1.1, penita de 1.5 este tot o penita Italic. Latimea este mult mai mare 1.5 mm ceea ce inseamna o linie verticala mult mai groasa si deci un scris caligrafic mai generos ca si efect; din punctul meu de vedere este o penita potrivita pentru a semna documente sau pentru a scrie carti postale sau urari de “La Multi Ani”.

Exemple de scris

Asa cum puteti vedea din video-ul de mai sus fluxul de cerneala este unul generos iar linia finala chiar si in cazului unei penite Italic este una groasa; practic aceasta penita este echivalentul lui B.

PRO si CONTRA

OBS. Argumentele “PRO” si “CONTRA” sunt subiective si reflecta propria mea experienta si senzatia de folosire a stiloului; aceasta inseamna ca experienta voastra poate sa fie diferita de a mea deci nu luati cu titlul de obligatoriu, punctele de mai jos.

PRO

  • Varietatea de marimi disponibile
  • Usurinta schimbarii penitelor chiar si atunci cand stiloul este plin cu cerneala

CONTRA

  • Inconsistenta calitatii penitelor

Impresia Finala

Daca doriti sa experimentati diverse stiluri de scris – penitele Z50 de la Lamy sunt o buna varianta; practic cu un singur stilou – de exemplu Lamy Safari sau Lamy Al Star – puteti avea multiple penite pe care le puteti schimba in functie de tipul de scris dorit.

Recomandat de Pen Mania!

Galerie imagini

Distribuie acest articol !