PARKER – Urban – model 2016

Distribuie acest articol !

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Cuprins articol

Introducere

Anul trecut Parker a initiat o “reinventare” a intregii lor game, respectiv noi modele din linia de buget, IM si Urban. Intre timp stocurile cu modelele noi au inceput sa isi faca loc usor, usor in oferta penshop-urilor.

Penshop-ul olandez “La Couronne du Comte” a avut o promotie prin care oferea o reducere de 17% la toate produsele de pe stocul lor cu exceptia Montblanc si pentru ca vroiam sa comand si niste cerneala proaspata de la Diamine am decis sa comand si un Parker Urban din gama noua impreuna cu noul stoc de cerneala.

Modelul pe care l-am comandat este un Parker Urban Premium Violet. Dupa o asteptare de aproape 2 saptamani coletul a ajuns in siguranta in Romania. Am deschis cutia standard de stilou Parker si am supus stiloul primelor observatii la cald.

Concluzia ?

Dezamagire si sentimentul unui produs mediocru care nu justifica pretul final.

Asa cum puteti vedea din imaginile de mai sus; designul noului Urban este evident diferit de cel al vechiului model – vedeti si galeria de imagini de mai jos.

Diferentele de design sunt destul de evidente iar gama premium adauga un finisaj diferit de gama standard care are doar un strat clasic de lac in diverse culori.

Stiloul nu este greu si se simte bine in mana.

Pe mine personal m-a atras in primul rand schimbarea sectiunii de prindere, care la noul model este mult mai ergonomica decat vechiul model iar ca si aspect pare imprumutata de la gama IM. Pot spune ca aceasta schimbare cel putin pentru mine este un pas inainte.

Problema principala este legata de capacul stiloului; asa cum o sa puteti vedea din video-ul de mai jos, acesta se misca pe sectiunea de prindere si da impresia unei constructii slab calitative; mai mult datorita formei corpului stiloului dar si partii interioare a capacului stiloulului, acesta nu se poate monta pe partea superioara a corpului; deci pentru cei care prefera acest mod de a scrie cu stiloul nu vor putea folosi noul model de Urban; vechiul model permite fara probleme montarea capacului iar atunci cand este montat pe sectiunea de prindere, capacul nu se misca aproape deloc si este mult sigur decat in cazul modelului nou de Urban.

Play Video

Desi face parte din gama “premium” acest model de Urban nu vine cu convertor inclus ci doar cu un simplu cartus Parker, format lung. Vestea buna este ca formatul pentru convertoarele Parker de la modelele vechi se potriveste si noilor modele de stilouri fara probleme, deci daca aveti un model mai vechi de Parker cu convertor, il puteti folosi fara probleme.

Producator

Parker este unul dintre numele sonore in ceea ce priveste istoria instrumentelor de scris si mai ales a stiloului cu cerneala. Infiintata in 1888 in Statele Unite, Parker este in prezent produs in Franta si in China, in functie de gama si model.

Istoricul detaliat al companiei, il puteti gasi aici – http://www.parkerpen.com/en-US/stories/parker-history

Prezentarea metodelor de productie Parker – http://www.parkerpen.com/en-US/stories/craftsmanship

Caracteristici

 • Otel, numarul 5
 • Design simplu, numele producatorului

Parker, cel mai probabil China

 • F – fina
 • M – medie
 • Corp din aluminiu cu finisaj mat, tip “brushed steel”; capac din alama.
 • Accesori din metal cromate.
 • Cu capac: 138 mm
 • Fara capac: 127 mm
 • Convertor, format proprietar Parker
 • Cartus, format proprietar Parker
 • Cartus lung: ~ 1.2 ml
 • Convertor: ~ 0.75 ml
 • Buna
 • Diametrul sectiunii de prindere: ~ 10 mm
 • Forma sectiunii de prindere: con, ergonomica.

Mai multe detalii gasiti aici.

Capacul are un sistem minimal de protectia impotriva uscarii cernelii dar nu sunt sigur ca va face fata.

Capacul nu se poate monta pe corpul stiloului.

Variante de culoare

Sunt disponibile numeroase variante de culori atat pentru varianta “standard” cat si pentru varianta “premium”.

Pentru mai multe detalii, puteti accesa pagina de aici.

Culori de cerneala disponibile

Orice fel de cerneala compatibila cu stilouri. In cazul meu am folosit Diamine Sargasso Sea.

Exemple de scris

Examplarul folosit avea o penita M – medie.

Play Video

Fluxul de cerneala este unul mediu, nici prea uscat si nici prea umed; am avut probleme de pornire a penitei, asa cum se poate vedea si din video-ul cu mostra de scris. Penita nu zgarie hartia. Per total senzatia lasata de noul tip de penita este aceeasi cu vechea penita folosita la Urban – o penita extrem de “tare” care provoaca oboseala mainii utilizatorului in cursul sesiunilor lungi de scris mai ales daca avem tendinta de a apasa mai mult atunci cand scriem.

Asa cum se poate observa din imaginile de mai sus, desi vizual noua penita Urban este mult mai mare si mai expusa decat vechea penita, experienta scrisului este aceeasi si mai ales in cazul gamei “premium” nu justifica pretul ridicat al stiloului.

PRO si CONTRA

OBS. Argumentele “PRO” si “CONTRA” sunt subiective si reflecta propria mea experienta si senzatia de folosire a stiloului; aceasta inseamna ca experienta voastra poate sa fie diferita de a mea deci nu luati cu titlul de obligatoriu, punctele de mai jos.

PRO

 • Sectiunea de prindere – o evolutie in ceea ce priveste ergonomia fata de vechea sectiune
 • Materialele folosite sunt de calitate
 • Greutatea mica pentru un stilou din aluminiu si alama

CONTRA

 • Capacul care se misca pe sectiunea de prinderea
 • Nu se poate monta pe corpul stiloului
 • Penita mediocra si extrem de “tare”
 • Pretul ridicat al gamei “premium” nu este justificat
 • Lipsa unui convertor inclus standard, mai ales pentru gama “premium”

Impresia Finala

Intr-un final am decis sa returnez stiloul si sa cer contravaloarea platita minus costul transportului inapoi de la penshop.

Nu sunt deloc incantat de experienta avuta cu noul model de Urban; pretul ridicat pentru gama “premium” nu este justificat de finisaj mai ales ca la acelasi penshop reducand suma alocata cu 6 euro am putea cumpara un TWSBI Diamond 580 cu sectiune si mecanism piston din aluminiu; un stilou net superior sau daca dorim un stilou din metal pentru un pret mult mai redus putem lua un Lamy AL Star.

Asadar – problema cu miscarea capacului pe sectiune este un mare minus pentru o astfel de marca si pentru un pret care se considera a da acces la o gama “premium” de stilouri.

Daca ar fi sa rezum experienta cu noul Urban la doar un singur cuvant ar fi “mediocru”.

Aceasta este opinia mea bazata pe experienta data de acest stilou; pentru o suma de bani mai mica sau la acelasi nivel exista modele de stilouri mult mai bune care ofera o experienta net superioara.

Rezulta ca nu pot recomanda acest model cititorilor mei. Fiecare insa decide pe cont propriu !

De unde am cumparat ?

Penshop-ul olandez – “La Couronne du Comte”

https://www.lacouronneducomte.nl/webstore/main/parker-urban-premium-dark-blue-fountain-p-8465.html

Pret: 75 euro + transport

Galerie imagini

Distribuie acest articol !

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email