PILOT – Custom 74

Distribuie acest articol !

Cuprins articol

Introducere

Daca ar fi sa aveti un singur stilou cu cerneala, care sa va ofere o experienta a scrisului deosebita, pentru ani si ani, Pilot Custom 74 poate fi acel stilou cu siguranta!

Pilot Custom 74 face parte din gama “high-end” a producatorului japonez de instrumente de scris si este unul dintre stilourile din gama “Custom” disponibil la vanzare directa pentru clientii europeni.

Constructie robusta, materiale de calitate, atentie la detalii, culoare semi-transparenta si o penita de aur de 14K excelenta, bine prelucrata din fabrica si gata sa scrie oricand si pe orice suport plus o capacitate crescuta de cerneala prin intermediul convertorului CON 70.

Marimea stiloului este una medie, echilibrata as putea spune si cred ca va satisface pe majoritatea utilizatorilor; asa cum puteti vedea din imaginile de mai jos, Custom 74 al doilea de sus face fata cu brio comparat cu alte stilouri.

Ca si forma si design, Custom 74 are o forma clasica de “trabuc” cu capetele rotunjite.

Penita stiloului este confectionata din aur 14K, numarul 5 ca si dimensiune si in cazul modelului pe care il detin – un M (medie).

Fluxul de cerneala lasat de penita este unul mediu umed iar penita nu zgarie hartia si face fata cam tuturor tipurilor de hartie pe care le am la dispozitie. Fiind un M asiatic poate ati crede ca scrie ca un F european dar nu, penita scrie mai gros sau sa spunem la fel de generos ca un F de la Kaweco sau Lamy. Deci avem o linie consistenta de cerneala si o senzatie a scrisului care nu deranjeaza ceea ce face ca folosirea lui Custom 74 sa genereze zeci de pagini scris fara probleme. Alimentatorul stiloului este din plastic si nu are forma caracteristica Pilot pe care o intalnim la stilourile mai ieftine – de exemplu Pilot Metropolitan , Pilot Prera sau Pilot Kakuno.

Sectiunea de prindere este ergonomica, cu o forma de con si fiind translucida ofera o perspectiva interesanta asupra alimentatorului stiloului. Diamentrul de ~ 10 mm ofera confort mainii utilizatorului, stiloul putand fi folosit pentru sesiuni lungi de scris.

Asa cum am mentionat in introducere constructia stiloului este si se simte solida si bine facuta. Custom 74 disponibil in Europa este prezentat numai in culori semi-transparente in acest caz – “negru semi-transparent”. Materialul este o rasina de plastic solida si rezistenta la micro zgarieturi. Accesoriile metalice sunt placate cu rhodiu inclusiv penita de aur pentru a completa “look-ul” clasic si elegant dar care nu iese in evidenta.

Capacul stiloului are integrat un capac intern bine facut care protejeaza stiloul impotriva uscarii cernelii pentru zilele in care nu este folosit. Clema de prindere este solida si puternica dar este si utilizabila. Capacul are un inel central din metal cu inscriptia numelui modelului si cu mentionarea “Made in Japan”.

Convertorul CON 70 este un model aparte de convertor, format proprietar Pilot. In primul rand are o capacitate crescuta de cerneala, comparat cu celalalte convertoare standard Pilot – ~ 1.2 ml. In al doilea rand felul in care este actionat este de asemenea diferit fata de alte convertoare; exista un buton asa cum puteti vedea din imaginea de mai sus pe care se apasa in mod repetat pentru a umple convertorul cu cerneala; mecanismul interior al convertorului asigura tragerea cernelii si mentinerea ei in stare buna pe parcursul utilizarii stiloului.

Stiloul vine cu o cutie cadou de dimensiuni generoase, reflectand gama high-end din care face parte.

Producator

PILOT este un producator japonez de stilouri si instrumente de scris; atestat prima oara in 1918, PILOT are o traditie indelungata in producerea stilourilor.

Pilot Kakuno este produs in Japonia.

Mai multe despre istoricul companiei puteti citi aici – http://www.pilotpen.eu/en/the-pilot-spirit/history-philosophy/an-almost-100-year-history

Caracteristici

Aur 14 K, marimea 5

Pilot, Japonia

 • F (fina)
 • M (medie)
 • B (mare)

Rasina plastic semi-transparenta

 • Total: 22g
 • Capac: 8g
 • Corp: 14g

Cu capac: 143mm

Fara capac: 125mm

Convertor proprietar Pilot – CON 70

Convertor proprietar Pilot – CON 70 – ~ 1.2 ml

 

 • Foarte Buna
 • Diametrul sectiunii de prindere – ~ 10 mm
 • Forma sectiunii de prindere – con
 • Negru semi-transparent
 • Albastru semi-transparent
 • Portocaliu semi-transparent
 • sistem de protectia impotriva uscarii cernelii
 • capacul se poate monta pe partea superioara a corpului stiloului
 • capacul se insurubeaza pe sectiunea de prindere

Variante de culoare

Avem mai multe variante de culoare disponibile:

 • Negru semi-transparent
 • Albastru semi-transparent
 • Portocaliu semi-transparent

 

Culori de cerneala disponibile

Orice fel de cerneala compatibila cu stilourile. In cazul meu am folosit Noodler’s Ink Ottoman Azure.

Exemple de scris

Asa cum am mentionat exemplarul pe care il detin are o penita de aur 14K marime M (medie).

Play Video

Fluxul de cerneala este unul mediu iar un element deosebit al acestei penite este felul in care a fost prelucrata; practic la linie verticala de sus in jos stiloul lasa o linie mai subtire decat pe orizontala ceea confera scrisului un caracter deosebit, apropiat poate unei penite de tip Italic. Nu stiu daca aceasta modificare este standard pentru toate penitele de acest fel sau pur si simplu asa s-a intamplat in cazul modelului pe care il detin. Cert este ca nu este deranjant, dimpotriva ofera scrisului meu un caracter deosebit si mai ales nu am senzatia de “zgariere a cernelii”.

PRO si CONTRA

OBS. Argumentele “PRO” si “CONTRA” sunt subiective si reflecta propria mea experienta si senzatia de folosire a stiloului; aceasta inseamna ca experienta voastra poate sa fie diferita de a mea deci nu luati cu titlul de obligatoriu, punctele de mai jos.

PRO

 • Penita de 14K
 • Design-ul clasic, elegant
 • Calitate materialelor
 • Robustetea constructiei
 • Ergonomie excelenta la scris
 • Greutatea
 • Capacitatea convertorului de cerneala

CONTRA

 • Pretul piperat pentru clientii din Europa comparat cu pretul de vanzare din Asia

Impresia Finala

Luand in considerare caracteristicile sale, calitatea penitei pe de o parte si pretul piperat pe de alta parte, daca ma intrebati daca merita investitia intr-un astfel de stilou – raspunsul este DA merita!

Mai ales daca vreti sa faceti un cadou deosebit sau cumparati stiloul pentru uzul propriu si vreti sa fiti sigur de calitatea si durabilitatea instrumentului de scris si nu vreti sa va extindeti prea mult colectia sau vreti sa ramaneti la un singur stilou, atunci Pilot Custom 74 este candidatul perfect.

Mie personal imi place mult acest stilou; aspectul clasic si elegant il face un bun candidate pentru mediul de business care inspira seriozitate; in acelasi timp semi-transparenta materialului ii da un caracter deosebit care atrage atentia oriunde m-as duce cu acest stiloul.

Recomandat de Pen Mania!

Galerie imagini

Resurse si informatii

Recenzii Video

Distribuie acest articol !